Schopper Gabriella (2003)

Igen: A Gabi…, legfeljebb: A Gabriella.
Mert mindenki így ismerte. Így szólították: a családtagok, a betegtársak, a barátok, az orvosok, újságírók, a hivatalnokok, a miniszterek, s a külföldi szervezetek tagjai, képviselői, az ismerősök, és már az első találkozás alkalmával, pillanatokon belül, az ismeretlenek is.
Igen, személyes, bensőséges megszólítás illeti meg, mert Ő maga is ebben részesítette a vele találkozót. S talán ez tette - napjainkban ritkaságszámba menő - különlegességgé a személyét.
Az őszinteség, amellyel önmagáról, az életéről képes volt megnyilatkozni szinte bárki előtt, - aki érdeklődéssel fordult felé, vagy a munkája felé - észrevétlenül is alapvető kritériummá tette a vele való kapcsolatban a kölcsönös őszinteséget. Volt, aki jól érezte magát ebben a légkörben, és volt, aki nem… bántani a Gabit bántotta.
Mert érzékeny volt. S mint az érzékeny emberek: ezer sebből vérzett. Hogy gyógyítsa a sebeit, kereste az utat, hogy másokon segítsen. Nem a messzi távolban, hanem nagyon is testközelben találta meg a rászorulókat: amikor „összeismerkedett” a lupusszal, előbb önmagának kellett megbékélnie a „kéretlen élettárssal”, majd az így szerzett tapasztalatait szerette volna továbbadni a betegtársaknak és az orvosoknak, a gyógyszergyáraknak, a politikusoknak…, és nem hagyott ki senkit, mert tudta, hogy minden mindenkire tartozik.


A 2003. szeptember 30-i találkozón (Fotó: Purgel Zoltán)

Különösen igaz ez az emberi ügyekre, az emberi szenvedésekre. Nála nem volt volumenkorlátozás, meg olyan, hogy a hivatali idő vége, sem olyan, hogy szabadság miatt zárva… Mindig nyitva volt, rendelkezésre állt.
Kevesen tudták, hogy mást nem is tehetett: élete utolsó éveiben a betegség az otthonához, az ágyához, jobb időszakokban a kerekesszékéhez kötötték. Időleges állapotromlásnak tekintettük, hogy az utóbbi években már nem tudott személyesen megjelenni az egyesületi üléseken.


A 2003. október 17-i „Lupus hónapja” rendezvényen (Fotó: Purgel Zoltán)

Elhittük, hogy minden rendben van, hiszen valóban minden rendben volt: az ülésekre biztosítva volt a terem, a szendvicsek pontosan megérkeztek, a meghívott orvosok megtartották előadásaikat, s nem maradt el a munkájukért „járó” egy szál élő virág sem, ahogyan mindig volt karácsonyi megemlékezés, amikor annak eljött az ideje. S volt beszámoló is az elnök munkájáról, a hírlevelek első oldalán… mert a hírlevelek is megjelentek. A nemzetközi konferenciákra elküldte a „hangját”, a Magyarországról készített videó anyagot, a véleményét, az állásfoglalását, a javaslatait…


A 2003. évi ELEF konferencia (Brüsszel 2003. szeptember 11.) résztvevőinek csoportképe (Köszönjük a fotót Rudolf Hocks Úrnak!)

Egy biztos, hogy képtelen vagyok felsorolni mindazt, amit a Gabi csinált élete utolsó percéig, éveken át a kerekesszékhez kötve.

Kitartóan. Hogy, amit megalkotott: a Magyar Lupus Egyesület, működjön.
Ismerve az Egyesület tagjait, elmondhatom, hogy a legbetegebbnek, sikerült. Már több, mint két éve, hogy nincs közöttünk.

 


A 2003. évi Európai Lupus konferencián, Brüsszelben. A Magyar Lupus Egyesület ekkor csatlakozott az európai szervezeteket összefogó European  Lupus Erythematosus Federation-hoz (ELEF), újabb nevén Lupus Europe-hoz (Köszönjük a fotót Rudolf Hocks Úrnak!)

 

Schopper Gabriella 1953 – 2006.
Az első két évszám biztos. A harmadik rajtunk múlik: az örökösökön. Mit kezdünk Gabi hagyatékával: meddig viseljük gondját, hogy köztünk maradjon?
Tudom, hogy nehéz az élet. Ő is tudta. Kereste a kapaszkodókat, ahogyan mi magunk is keressük.
De aki keres, az talál. Ő is talált. Meg is osztotta velem az egyiket. Most itt van az ideje, hogy továbbadjam.

Amikor az egyik alkalommal hazaengedték a kórházból, az orvosa egy angol nyelvű verset csúsztatott a kezébe. Gabi elmondta, hogy gyakran, amikor a szenvedés éjszaka rátört, s nem számíthatott segítségre, s számtalan „miért” szakadt fel belőle, ebben a versben talált menedéket.
Gabi fordításában adom közre:

 

Kristone: A Szövő

 

Az életem nem más, mint egy kelme
köztem és Isten között.
Én nem választhatom a színeket.
Ő dolgozik megingathatatlanul.

Néha Ő bánatában sző,
és én buta büszkeségből
elfelejtem, hogy Ő látja a színét,
és én a visszáját.

A sötét szálakra ugyanolyan szükség van
az Ő tapasztalt kezében,
mint ahogyan az arany és ezüst
szálakra, a mintához, amit Ő tervezett.

Csak majd ha a szövőszék elhallgat,
s a rokka már nem forog,
fogja Isten megfordítani a kelmét,
és válaszolni arra, hogy MIÉRT.


Szeretettel : Bakonyi László

 

 


Schopper Gabriella sírja a Rákospalotai Köztemetőben (Budapest)

 

Fotókiállítás

A „Lupusz - Ahogy én látom” című fotópályázat képei.

Fotókiállítás

Bejelentkezés tagoknak

Egyes tartalmakhoz csak a Magyar Lupus Egyesület érvényes tagsággal rendelkező tagjai tudnak hozzáférni. Ha az Egyesület tagja vagy, kérjük jelentkezz be itt a regisztrációkor (tagbelépéskor) megadott adatokkal.

Legyél a Magyar Lupus Egyesület tagja!
Tagdíjad rendszeres fizetésével támogatod azt a közhasznú civil szervezetet, amelyik a Te ügyedet képviseli. Ezen kívül tagjaink hozzá tudnak férni a csak tagok számára elérhető egyedülálló videó tartalomhoz és szolgáltatásokhoz.
Tagbelépés itt

Reklám

Hírlevél kérése vagy lemondása

Adja meg e-mail címét, ha szeretné megkapni a Magyar Lupus Egyesület 4-6 hetente hírleveleit, melyben az új hírekről, frissítésekről adunk tájékoztatást. A hírlevélről való leiratkozás is itt lehetséges.

Legutóbbi bejegyzés a Társalgóban

  • 2018. May 30. | 13 óra 03 perc

    2016-ban állapították meg az SLE-t. Azóta szedem az Imuran 50 mg napi kettő ill. most napi három tablettát és a Medrolból napi 16 mg amit 24 mg-ról csökkentettek.Fizikális tüneteim nincsenek.Kérdésem lenne hogy hogy van -e olyan vérvételi lehetőség ami kimutatja hogy az autoimmun betegség fent áll-e vagy milyen mértékben.

Tovább a Társalgóba

Előadás videók

Egyedülálló videó tartalom Tagjainknak.

TagbelépésCikkek, írások

Az egyesületünk alapításától napjainkig számított időszak nyomtatott kiadványaiban megjelent 134 cikk exkluzív tartalma, mely Tagjaink számára érhető el. 

Adókedvezmény

Ha SLE betegséggel élsz, jár az adókedvezmény!

Legfontosabb kérdések és válaszok a lupuszról

Bankkártyás támogatás

Rátérünk a lényegre. Weboldalaink ingyenesen látogathatók, de nem ingyen készülnek. 24 évvel ezelőtt alapított közhasznú civil szervezet vagyunk, de kormányzati megszorítások és a beszűkült pályázati lehetőségek miatt bevételeink nem érik el a 24 évvel ezelőtti állapotot sem. Kérjük támogass bennünket, hogy közhasznú tevékenységünket a jövőben is el tudjuk végezni.

Összeg:

Legyél tagunk

Legyél az 1993-ban alakult Schopper Gabriella Magyar Lupus Egyesület tagja!

Tagdíjad rendszeres fizetésével támogatod azt a közhasznú civil szervezetet, amelyik

a Te ügyedet képviseli.

Ezen kívül tagjaink hozzá tudnak férni a csak tagok számára elérhető egyedülálló videó tartalomhoz és szolgáltatásokhoz. 

Tagbelépés

 

Keress bennünket a Facebookon is!

Lap tetejére
×
Állj mellénk!

Rátérünk a lényegre. Weboldalaink ingyenesen látogathatók, de nem ingyen készülnek. 24 évvel ezelőtt alapított közhasznú civil szervezet vagyunk, de kormányzati megszorítások és a beszűkült pályázati lehetőségek miatt bevételeink nem érik el a 24 évvel ezelőtti állapotot sem. Kérjük támogass bennünket, hogy közhasznú tevékenységünket a jövőben is el tudjuk végezni.

Köszönjük!

 

×
Legyél tagunk!

Legyél az 1993-ban alakult Schopper Gabriella Magyar Lupus Egyesület tagja!

Tagdíjad rendszeres fizetésével támogatod azt a közhasznú civil szervezetet, amelyik

a Te ügyedet képviseli.

Ezen kívül tagjaink hozzá tudnak férni a csak tagok számára elérhető egyedülálló videó tartalomhoz és szolgáltatásokhoz. 

Tagbelépés